Top NIEUWS
Home / Slapen baby’s

Slapen baby’s

Slapen baby’s

Dat baby’s slapen is een gegeven. Hoe jonger ze zijn, hoe meer ze slapen. Een pasgeboren baby slaap soms wel 20 uur per etmaal (minimaal meestal 16) en weet bovendien nog het verschil niet tussen dag en nacht. Voor de baby’s is het leven een aaneenschakeling van voeding, verschonen, slapen, badderen en knuffelen. Het slapen is voor baby’s van buitengewoon groot belang, net als voor iedereen. Allereerst voor de fysieke groei, kinderen groeien van slapen. Dus als ze doorslapen terwijl het tijd is voor de voeding, kan deze nog wel even wachten.

In de slaap kunnen de hersenen en het lichaam zich herstellen.

Voor baby’s is dit uiteraard hetzelfde, sterker nog, ook de hersenen groeien van de slaap. Voor de optimale ontwikkeling van de hersenen is slapen dus van belang. Als de baby in zijn slaap onrustig is, is er niets aan de hand, dit heeft te maken met de zogenaamde REM-fase en dit toont aan dat de hersenen zich ontwikkelen.

Elk kind ontwikkelt een eigen slaapritme, het is belangrijk om dit te volgen, maar anderzijds kan het ook enigszins gestuurd worden. In het begin slapen de kinderen meestal korte periodes, dus ook ’s nachts. Het is belangrijk om de kamer overdag licht en ’s nachts donker te houden. Zo kunnen de ouders structuur aanbrengen en de baby leren om de nacht door te slapen.

Hoe beter de baby slaapt, hoe beter de ouders aan hun rust toekomen. Een duidelijk schema, duidelijkheid bij het naar bed brengen geeft ook duidelijkheid aan de baby.

Slapen baby’s

Het allerbeste is om het kindje niet wakker, maar slaperig in het bedje te leggen. Als het kindje geeuwt, gebalde vuistjes heeft en minder actief is duidt dit op slaperigheid. Te lang wachten met het naar bed brengen kan een averechts effect hebben, de baby is over de slaap heen. Daarom is het juiste moment zo belangrijk, niet te vroeg en niet te laat. Overdag teveel slapen kan uiteraard gevolgd worden door nachtelijk huilen. Zorg daarom dat alles in evenwicht is. Maar desondanks, verstoring is niet altijd te voorkomen, het hoort er gewoon bij.

Bij het slapen staat veiligheid uiteraard eveneens voorop! Kies daarom voor een veilige wieg en/of ledikant. Beiden hebben voor- en nadelen. Een wieg is knus, maar gaat korter mee. Een ledikantje is prima, maar groter en minder knus voor een pasgeborene. Het ledikantje moet in het begin half opgemaakt worden, om te voorkomen dat de baby onder de deken schuift. De wieg mag lekker warm zijn en dit geldt tevens voor het ledikant, maar absoluut niet té. Daarom, laat u goed informeren over de mogelijkheden. Heeft u dubbel geluk? Tweelingen willen niet graag van elkaar worden gescheiden van de geboorte. Daarom zijn er tweelingwiegen te koop en te huur.

Blijft u kind onrustig en valt het moeilijk in slaap? Dan zijn er methoden voor, zoals inbakeringsdekentjes, een ondersteuning voor de juiste houding of om te voorkomen dat het kindje op de buik draait.

Voor alles wat u nog meer wilt weten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang zo gratis tips.