Top NIEUWS
Home / Pasgeboren baby slapen / Pasgeboren baby slapen

Pasgeboren baby slapen

Pasgeboren baby slapen

Slapen en eten, dat is het dagritme van de pasgeboren baby. Slapen zorgt voor de groei van het lichaam, maar tevens van de hersenen. Daarom is slapen van de pasgeboren baby een must, soms slaapt deze wel tot 20 uur per dag! Per kindje kan dit wel verschillen. De een slaapt inderdaad 20 uur, de ander van 12-14 uur. Gemiddeld komt het dus neer op 16 uur per etmaal en wees vooral niet ongerust als uw baby wat meer of wat minder slaap nodig heeft.

De pasgeboren baby kent uiteraard het verschil tussen dag en nacht nog niet. De tijd die de baby maximaal kan doorslapen zonder voeding is korter dan die van de baby van een paar maanden ouder. Flesvoeding kan volgen een schema en borstvoeding op de momenten dat de baby erom vraagt. Toch kan in beiden variatie geschieden. Als de baby eerder wakker is of wat langer doorslaapt hoeft u bij flesvoeding niet veel te veranderen.

Pasgeboren baby’s hebben slaap net zo hard nodig als voeding.

Dus als de baby een uurtje langer slaapt kan de voeding daarna alsnog plaatsvinden, of het nu fles- of borstvoeding is. De baby op tijd of te vroeg wekken voor de voeding kan juist heel verstorend zijn. Zolang het slapen en het eten in evenwicht zijn, als de baby krijgt voldoende binnen en groeit, komt het helemaal goed. Geef het kindje wat het nodig heeft op z’n tijd, slaap of voeding. Voor wat betreft de nacht kunt u uiteindelijk wel proberen wat structuur erin te brengen. Niet bij het eerste huiltje gaan voeden, maar nog even afwachten of de baby wellicht weer in slaap valt. Bij een pasgeborene mag er tussen de voedingen maximaal 5 of 6 uur zitten.

Pasgeboren baby slapen

Heeft u een wieg? Als deze veilig is, is het prima in orde. Een speciaal op maat gemaakt matrasje met een goede ventilatie is in alle opzichten de juiste basis. Dit geldt ook voor het ledikant, niet te hard of te zacht en tevens goede ventilatie.

Een dekbed is uit den boze voor de pasgeboren en tevens voor alle baby’s. Er is uit onderzoek gebleken dat dit verband kan hebben met de wiegendood. Een lakentje en dekentje is dus prima geschikt. Is het warm, dan is een lakentje zelfs al voldoende. Indien de pasgeboren baby in het ledikantje komt te liggen, dan mogen laken en deken niet verder reiken dan de helft van het matras. De baby moet met de voetjes tegen het voeteneinde liggen, zodat hij zich wel kan losmaken bij warmte maar er absoluut niet onder kan kruipen.

Een absolute afrader is het slapen bij de ouders in bed.

Eventueel op een commodekussen, tussen de beide ouders in en geheel tegen het hoofdeinde zou nog een optie kunnen zijn, maar overleg dit graag met deskundigen.

Als u graag op de hoogte wilt houden van de meest actuele tips, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Deze is gratis en voorzien van allerlei pratkische tips over dit belangrijke thema.