Top NIEUWS
Home / De baby van tien / De baby van tien maanden

De baby van tien maanden

De baby van tien maanden

De baby van tien maanden, kan een aantal zaken al wel of nog niet, dat is per kind verschillend. De een loopt al bijna, de ander kruipt nog rond of zit veel. De een heeft al redelijk wat tandjes, de ander nog niet. Wel is de baby van 10 maanden in een fase waarin hij omschakelt van baby naar dreumes/peuter.

De baby eet ook meer voedsel, ook vaster en kan daardoor ’s nachts langer doorslapen. Sommige baby’s slapen al tien uur per nacht. In principe zijn twee slaapjes overdag ook voldoende. Een halverwege de ochtend en ’s middags, ongeveer twee uur per keer. In totaal komt het neer op zo’n 14 uur per etmaal. Dit is genoeg voor een blije en actieve baby, die steeds meer zal ondernemen. Wat de beste bedtijd is, ligt aan het ritme van de ouders en de baby zelf. Hoe groter de baby wordt, hoe belangrijker een vast schema is. Wat wellicht beangstigend kan zijn, zijn de bewegingen en stuipjes die hij maakt, echter geen zorgen, dit komt vanuit de hersenen die alles verwerken. Voor een baby van 10 maanden zijn er veel prikkels, dit vindt zijn uitweg tijdens de slaap. Wakker maken is niet nodig omdat juist het wakker maken stress kan opleveren.

De baby van tien

Omdat de baby zich inderdaad gaat optrekken aan de box  (deze bodem moet ook naar beneden)is het raadzaam om de bodem van het ledikantje definitief op de onderste stand te zetten. De slaapzak is allerbeste en veiligste keus. Dit beschermt de baby tegen kou en tegelijkertijd is het niet gevaarlijk, omdat de baby er niet onder kan kruipen. De baby ontwikkelt zoveel mobiliteit dat het soms moeilijk is om hem tot rust te laten komen, de slaapzak kan hierbij een soort afremmer zijn. De baby wordt steeds levenslustiger en wil vaak gelijk weer aan de gang als hij wakker wordt.

Verlatingsangst is ook nog bij de baby van 10 maanden een item.

Duidelijk zijn over bedtijden is van groot belang, maar u kunt wel op het kamertje op de achtergrond aanwezig blijven of in de kamer ernaast. De deur op een kier houden en in de kamer ernaast bezig zijn, of op de gang, dat helpt ook voor de rust van de baby.

De baby en u kunnen er aan wennen dat twee dutjes overdag voldoende zijn. Daarom is het een goed moment om een vaste bedtijd in te voeren. Vanaf 10 maanden duurt het niet lang meer voor de peutertijd begint en juist peuters hebben veel behoefte aan regelmaat.

Vertrouwde zaken zijn altijd heel belangrijk voor elk kind en zeker voor de baby van 10 maanden. De speen, een muziekje, een bepaald ritueel geeft de baby rust en duidelijkheid. Het bedje, de slaapzak geeft vertrouwen. Zo kan de baby rustig slapen en de ouders ook!

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele adviezen en tips? Schrijf u dan gratis in voor onze nieuwsbrief en lees met plezier onze tips.