Top NIEUWS
Home / Baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen.

Het is een zorg voor vele, zo niet alle ouders. De baby is zichtbaar moe, geeuwt en knippert met de ogen, maar wil toch niet gaan slapen en blijft hopeloos huilen. Alle prikkels zijn teveel geworden en juist hierdoor kan de baby niet slapen. Slaap voor baby’s is nog belangrijker dan altijd wordt aangenomen. Voor de fysieke groei, voor de ontwikkeling van de hersenen en tevens om de prikkels te kunnen verwerken. Voor een baby is alles nieuw en moet het een plek krijgen in het leven.

Dat de baby wil niet slapen kan inderdaad een van deze oorzaken hebben, maar het kunnen ook andere zijn. De pasgeboren baby hecht fysiek nog aan de moeder en vindt de overgang van de baarmoeder naar de wieg of het ledikantje te groot. Als de baby groter is, ongeveer drie maanden is spelen en kijken uiteraard veel spannender dan slapen. Bij de baby van 5 of 6 maanden begint het hechtingsproces en daarbij ook de verlatingsangst.

De ene baby heeft meer slaap nodig dan de andere, dit is gedeeltelijk genetisch bepaald.

Elke baby is net als ieder mens anders. De slaap behoefte wijzigt uiteraard naarmate de baby groter wordt. In het begin kan de baby niet lang doorslapen omdat deze niet zolang zonder voeding kan. Het maximale is dan ongeveer 5 à 6 uur. De groter baby kan wel langer doorslapen, zeker vanaf een maand of 8, dan kan de baby zeker wel 8 à tien uur doorslapen of zelfs nog langer.

Baby wil niet slapen

Het slaap en drinkpatroon moet gevolgd worden en liever niet onderbroken worden, dit kan ook onrust veroorzaken. Als de baby inderdaad tekenen van moeheid vertoont, kan hij het beste naar bed gebracht worden. Bij het langer wachten is het al te laat.

Dus, op tijd naar bed brengen, het bedje moet op een rustige plaats staan en het is belangrijk dat het donker is. Een pasgeboren baby kent het verschil tussen dag en nacht nog niet, maar het is een goed idee om dit erin te brengen. ’s Nachts een donkere, overdag een lichte kamer.

Het kan tevens behulpzaam zijn als een van de ouders bij de baby blijft tot deze slaapt. Of als het slaaptijd is, de baby op schoot nemen, op het kontje tikken en in slaap wiegen. Echter, bij andere baby’s is het soms raadzaam om de baby gewoon te laten huilen totdat het slaapt. Duidelijkheid is namelijk ook iets wat al vroeg moet worden toegepast. Een warm badje, bij voorkeur met badschuim dat ontspanning geeft, kan helpen om de slaperigheid te bevorderen.

Mocht slapen een een structureel probleem zijn en is het moelijk om de baby rustig te krijgen, dan is inbakeren ook nog een optie. Dit kan echter alleen in overleg met de arts, het consultatiebureau of een andere deskundige.

Nog enkele praktische opties die kunnen helpen, wellicht is de baby zelfs na de fles toch nog  hongerig, heeft het krampjes of een onverwachte vuile luier, zelfs net na het verschonen kan dat.

Wilt u meer weten? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.