Top NIEUWS
Home / Baby veilig slapen

Baby veilig slapen

Baby veilig slapen

Er is enorm veel informatie over dit thema, maar helaas niet altijd even duidelijk en eenduidig. Uiteraard wil iedereen de optimale veiligheid voor de baby, ook als oppas, op het kinderdagverblijf en waar dan ook. Daarom is het belangrijk dit artikel goed te lezen.

Wellicht heeft u veel vragen voor uw (aanstaande) baby. Een wieg of ledikant, in welke houding, wel of niet bij ouder in bed, het toedekken en nog vele vragen meer.

Een wieg of ledikant kan allebei.

In de wieg voelt de baby zich meer thuis omdat de overgang van de baarmoeder naar een ledikant wel groot is. Bovendien is deze gemakkelijk te verplaatsen, dus ook vlakbij het bed van de ouders, zodat die het kind in de gaten kunnen houden. Wellicht past het ledikantje ook, dit is uiteraard tevens een optie. Als het ledikantje vanaf het begin wordt gebruikt, mag het matrasje maar half worden opgemaakt, zodat de baby niet onder het laken kan schuiven.

Een wieg of ledikant is allebei mogelijk. Let daarbij op de veiligheid, of de spijlen niet te dicht bij elkaar staan of juist te ver, tussen de 4,5 en de 6,5cm is het de beste.

De wieg mag ook niet te klein zijn en de bekleding moet vastzitten, zodat het kleintje dit niet naar zich toe kan halen en erin stikken. Bij de ouders in bed is niet aan te bevelen. Wilt u uw baby toch dichtbij hebben? Denk dan eens aan het zogenaamde ‘aanschuifbedje’. Het is tussen een wieg en ledikant in, een kant kan worden weggeschoven en het bedje wordt dan tegen het ouderlijk bed geplaatst. Zo ligt het kindje veilig en dichtbij, een rust voor beide partijen.

Baby veilig slapen

Hoe dan ook, het kindje moet altijd op de rug worden gelegd en mag nooit worden vastgemaakt.

Wat de eerste twee jaar absoluut niet aan de orde is, is het dekbed. De pasgeborene kan onder een laken en deken in de maat van de wieg of het ledikant, voor het vervolg is de kinderslaapzak het meest geschikt. Het voordeel van de slaapzak is, indien deze in de juiste maat en voor het juiste seizoen bestemd is, dat deze niet te warm en niet te koud is. De baby kan niet met het hoofdje onder het dek schuiven en draaien wordt ook moeilijker.

Het matras(je) is minstens zo belangrijk, baby’s en kinderen liggen veel meer in bed dan volwassenen. Kies daarom voor een degelijk matrasje, niet te hard en niet te zacht, dat goed ventileert want het mag absoluut niet te warm worden!

Met al deze tip kan uw baby veilig slapen en u dus ook.

Ga voor de veiligste keus. Een aanschuifbedje kan ook als zelfstandig bed worden gebruikt, dus op zichzelf is het geen slechte keuze, integendeel.

Bepaal daarom zorgvuldig uw aanschaf. En, niet te vergeten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Deze bevat veel gratis tips, die altijd van pas komen en u goed op de hoogte blijft als het gaat om het veilig slapen van baby’s.