Top NIEUWS
Home / Baby slapen overdag

Baby slapen overdag

Baby slapen overdag

Omdat slapen voor de baby van zeer groot belang is, voor de ontwikkeling van het lichaam en van de hersenen slaapt de baby overdag eveneens regelmatig. Vooral in het begin is er nog niet echt sprake van een dag- en nachtritme, een pasgeborene heeft daar zeker de eerste zes weken nog geen weet van. Pasgeborenen slapen ongeveer 14-20 uur per etmaal, dit ligt aan de behoefte. Omdat ze ’s nachts zeker nog om de vijf uur wakker worden voor de voeding, wordt er overdag ook veel geslapen.

Als de baby groter wordt, vanaf twee of drie maanden, ontdekken ze langzamerhand het verschil tussen dag en nacht, slapen ze ’s nachts hopelijk wat langer door, ongeveer zes uur. Het slapen overdag kan dan minderen, maar zeker vier keer tussen de voedingen door is uitermate belangrijk.

Het kan helpen om de babykamer ’s nachts goed donker te maken en overdag licht te houden, om zo het verschil tussen dag en nacht aan te leren.

Juist omdat de baby zich snel ontwikkelt en levenslustig is, is het voor de hersenen belangrijk om de gelegenheid te krijgen dit te verwerken. Slaapt de baby wat langer door terwijl het tijd is voor de voeding? Geen zorgen, slapen is net zo belangrijk als het eten en het kan de baby onrustig maken als deze wordt gewekt, terwijl hij net midden in het verwerkingsproces zit. Hierdoor kunnen baby’s huilerig en onrustig worden. Een pasgeborene kan zeker wel vier uur zonder voeding, voor oudere baby’s is dit zelfs langer.

Baby slapen overdag

De pastgeborene slaapt weleens in de box overdag, dat is gemakkelijk voor de ouders om het kindje bij de hand te hebben. Wordt de baby ouder en gaat het echt spelen in de box, dan is dit niet meer aan te bevelen. Duidelijk verschil tussen spelen en slapen is belangrijk, leg de baby daarom in het eigen bedje en maak de kamer donker. Hoewel voeden, slapen en badderen lang niet altijd op hetzelfde tijdstip moeten gebeuren is het wel belangrijk om enige structuur aan te geven. Dit helpt de baby om voldoende rust te krijgen.

Wilt u met de baby op pad? In de eerste drie maanden kan deze uiteraard in de reiswieg.

Valt de slaaptijd voor u weg wilt gaan, leg de baby er alvast in. Dan hoeft u deze niet onnodig te wekken. Ook in de wandelwagen of de Maxi-Cosi kan de baby prima in slaap vallen en enkele uren doorslapen. Voor de baby jonger dan drie maanden is urenlang in de Maxi-Cosi niet aan te bevelen. Maar vanaf drie maanden kan het uitstekend, de spieren zijn dan al wat sterker.

Een kampeerledikantje is altijd praktisch en slim om bij de hand te hebben. Wel moet er nog extra gekeken worden naar de veiligheid, omdat deze nu eenmaal flexibeler zijn. Onverwacht inklappen, het hoofdje tussen het matrasje en de kant is helaas mogelijk. Dus, net als met wiegen en ledikantjes is het aan te bevelen om nog eens extra naar de veiligheid te kijken.

Wij helpen u graag, dus ga voor onze gratis tips in de nieuwsbrief, schrijf u vandaag nog in!