Top NIEUWS
Home / Baby op zij slapen / Baby op zij slapen

Baby op zij slapen

Baby op zij slapen

Ieder die een baby verwacht of er een heeft, gaat oppassen of gastouder wordt, kan veel vragen hebben over de slaaphouding van de baby. Dankzij zorgvuldig onderzoek en duidelijke adviezen is wiegendood de laatste decennia aanzienlijk afgenomen. De baby wordt in principe gewoon op de rug gelegd, met slaapzak en al. Indien de baby zover is dat deze zelf kan keren, is de slaaphouding niet meer zo gemakkelijk te beïnvloeden. Het kan ook echter geen kwaad als de baby inderdaad zichzelf gemakkelijk kan keren. De slaapzak kan dit proces wel wat afremmen, het is niet voor niets de beste manier om de baby niet te warm of te koud laten worden in bed.

De baby op de zij leggen, wordt sinds jaren afgeraden. Veel ouders vragen zich af of het een goed idee is, omdat het beter is voor de ontwikkeling van het hoofdje, voor de ademhaling etc.

In principe mag de baby alleen de eerste twee weken op de zij liggen. Daarna is het al mogelijk dat ze zich op hun buik draaien, wat absoluut nog veel te vroeg is. Bij de buikligging is er weinig gelegenheid voor de toevoer van verse zuurstof, het wordt te warm voor de baby en deze kan uiteindelijk stikken.

Baby op zij slapen

De rugligging kan helemaal geen kwaad, niet voor het hoesten en andere zaken, ook niet voor het hoofdje. Het hoofdje kan wel wat opzij liggen en dit kunt u stimuleren door het bedje te draaien, het kind kijkt altijd naar het licht. Zo kan het hoofdje zich aan beiden kanten ontwikkelen. In de box op de buik, dit kan ook helpen. Bovendien moet dit ook uiteindelijk om de spieren te ontwikkelen.

De eerste twee weken kan het dus, geef de baby eventueel opgerolde handdoeken in de rug.

Er kunnen redenen zijn waarom dit later ook wenselijk is. Overleg altijd goed met het consultatiebureau en/of de huisarts. Bovendien zijn er speciale kussens, zoals het zogenaamde ‘zijligkussen’. Het lange gedeelte steunt het kindje in de rug. Het eraan vast zittende kleinere gedeelte ervan steunt de buik, zodat het kindje niet op de buik kan draaien. Ze zijn met elkaar verbonden door een plat gedeelte, waar het kind op ligt. De zijligging kan ook eventueel behulpzaam zijn voor de onrustige baby. Op de zij wordt bewegen moeilijker en kan de baby zich meer geborgen voelen. Het ene kind is nu eenmaal het andere niet, de behoefte van de een is anders dan de andere. Maar hoe dan ook, win deskundig advies in als de baby moeilijk op de rug slaapt.

Als de baby groter wordt kan het slaapzakje ook voorkomen dat de baby op de buik draait. De baby kan uiteraard wel zelf op de zij draaien, dit is niet te voorkomen. Maar het principe blijft dat de baby op de rug het beste ligt.

Indien u nog meer wilt weten, schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief, boordevol tips!