Top NIEUWS
Home / Baby onrustig slapen / Baby onrustig slapen

Baby onrustig slapen

Baby onrustig slapen

Als (aanstaande) ouder van een baby heeft u wellicht veel vragen over het slapen. Het slapen is buitengewoon essentieel voor een baby, van pasgeborene tot een jaar. De hersenen moeten zich ontwikkelen, het lichaam moet hard groeien, de baby ontwikkelt mobiliteit en krijgt steeds meer oog voor de omgeving.

Dit moet uiteraard verwerkt worden, de hersenen en het lichaam moeten tot rust komen. Vaak wordt vergeten dat de baby van slapen net zo goed groeit. Een oververmoeide en overprikkelde baby zal niet snel gaan slapen, wat het tekort alleen nog erger maakt.

Er zijn veel dingen die de baby onrustig maken, inderdaad te weinig slaap, krampjes, verlatingsangst, een onbekende omgeving, het doorkomen van tandjes, lawaai van broertjes en zusjes en nog meer zaken. Daarom is een vast patroon belangrijk, net als de juiste hoeveelheid voeding,  en een vertrouwde omgeving. Het begint al in de kraamtijd, omgeef de baby met rust! Bovendien is het geen goed idee om de baby te vroeg wakker te maken. Een pasgeborene kan tot vier uur zonder voeding, een baby van acht maanden kan ’s nacht wel tien uur doorslapen.

Daarom, een rustige baby is een rust voor de ouders. Er zijn veel factoren die helpen voor de rust van de baby, maar niet alles valt te verhelpen.

onrustig slapen

De baby kan onrustig slapen omdat alles verwerkt wordt.

Daarbij hoort bewegen, stuiptrekjes, geluid maken zoals lachen of zelfs huilen in de slaap. Dit is de zogenaamde REM slaap, de betekenis hiervan is ‘Rapid Eye Movement’, hetgeen ontdekt is met behulp van EEG in de jaren ‘50. Van het totaal aantal uren dat de baby slaap kan wel tot 50% uit REM slaap bestaan. De REM slaap is feitelijk de diepste slaap en treedt op in het vierde stadium, na de stadia van de lichtere slaap. U hoeft zich over deze onrust geen zorgen te maken, integendeel, het is essentieel voor de slaap van de baby, het helpt juist om tot rust te komen en het stimuleert de ontwikkeling.

In deze fase mag de baby absoluut niet gewekt worden. Dit zorgt namelijk voor een enorme hoeveelheid stress, die de ontwikkeling van de baby zelfs in de weg zal staan. Dus als u inderdaad geen oververmoeide en overprikkelde baby wilt, breng vaste tijden en patronen aan in het slaapritme, dit zorgt ervoor dat de baby de diepste fase kan bereiken. Laat de baby doorslapen tot na de REM fase en deze is weer vrolijk, blij, ontspannen en klaar voor alles wat wacht, de voeding, box, wandeling en andere dingen.

Een slaapzak beschermt de baby tegen het ongecontroleerde en de wieg of het ledikantje ook. De baby moet niet te laat overgeplaatst worden naar het ledikantje. Vaak hebben de bodems van het ledikantje twee of drie standen. Het is van groot belang dat ouders op tijd zien dat de bodem een stand lager moet.

Schrijf u snel in voor onze gratis nieuwsbrief. Deze bevat veel nuttige tips, die altijd van pas komen.