Top NIEUWS
Home / Baby 4 maanden slapen / Baby 4 maanden slapen

Baby 4 maanden slapen

Baby 4 maanden slapen

Het is een gegeven dat baby’s slapen. Dit is belangrijk zodat ze de tijd hebben om hun indrukken rustig te verwerken en het bevordert zowel de fysieke groei als de groei van de hersenen. Uiteraard moet de baby de gelegenheid krijgen om op een rustige plek te slapen, op het moment dat dat hij slaperig wordt en natuurlijk moet het een veilige plek zijn.

Met vier maanden wordt het anders. De baby slaapt minder, weet als het goed is inmiddels het verschil tussen dag en nacht, na zes weken gaan ze deze structuur ontwikkelen. Ze slapen minder overdag en ’s nachts een stuk langer dan na de geboorte.

De vier maanden oude baby slaapt 14-15 uur van de 24, waarvan ongeveer 10 uur ’s nachts hoewel dit niet altijd 10 uur achter elkaar is. Het is belangrijk om structuur aan te brengen aan de slaapjes overdag. Dit zijn er in principe drie, het kunnen er ook vier zijn. De periode van het wakker zijn wordt eveneens langer en bovendien is dit ook belangrijk voor de ontwikkeling. Een tijdje in de box, een periode in het stoeltje, zo heeft de baby de gelegenheid om te kijken, te rollen en te spelen.

’s Ochtends na het voeden en baden bijvoorbeeld, na de ochtendslaap is het weer tijd voor een voeding en kan de baby een tijdje in de box doorbrengen. Daarna kan de baby weer slapen, om er ’s middags weer uit te komen, weer tijd voor voeding/box/stoeltje en daarna weer naar bed.

Baby 4 maanden slapen

Het hoeft allemaal niet op vaste tijden, maar een vast ritme is warm aan te bevelen.

Dit heeft zelfs gevolgen voor de latere ontwikkeling. Begint u de dag wat later, dan kan het ritme ook wat later, op zichzelf is dat geen probleem. Maar vaste tijden zijn belangrijk.

De ene ouder zegt als het tijd is om naar bed te gaan, dat het inderdaad tijd is en pakt de baby op en brengt het naar bed. De andere ouder beweert dat de baby nog vrolijk in het stoeltje zit en het dus (nog) niet nodig is om deze naar bed te brengen. Toch zijn vaste tijden/schema’s het beste, omdat te lang wachten weer een averechts effect heeft.

De baby van vier maanden kan al te groot zijn voor de wieg, of nog (net) niet. Een ledikantje, waarvan de spijlen niet dichterbij of verder weg dan 4,5cm tot 6,5 cm is prima geschikt. De baby van vier maanden kan prima in een slaapzak slapen, die aansluit op de lengte van het kind en de juiste warmte biedt al naar gelang het seizoen. Dit is veilig voor de baby, gemakkelijk voor de ouders. Het kind kan zich eventueel nog niet omdraaien, zeker met een slaapzak nog niet. Het matras dat de juiste ondersteuning biedt, evenals goede ventilatie en daardoor niet te warm is, doet de rest.

Zo kan de baby regelmatig en veilig slapen, wat voor de ouders eveneens een uitkomst is.

Voor tips in onze nieuwsbrief, schrijf u in!